De kroon van een tand of kies is het gedeelte dat zichtbaar is boven het tandvlees. Is de natuurlijke kroon beschadigd, verkleurd, scheef of afgebroken, dan kan het plaatsen van een kunstkroon uitkomst bieden.

Een kunstmatige kroon wordt gebruikt als er onvoldoende houvast is voor een vulling door tandbederf van een groot deel van de tand of kies. Verder kunnen er cosmetische motieven zijn; hierbij gaat het meestal om slecht gevormde of verkleurde tanden of kiezen voor in de mond.

Een kunstkroon is een kapje van een keramiek en/of metaal dat precies past over een afgeslepen tand of kies en daarop wordt vastgelijmd. Hierdoor krijgt een tand of een kies kan zijn oorspronkelijke vorm terug. Kronen en bruggen kunnen op een tand, kies, maar ook op een implantaat worden vastgezet. Kronen en bruggen zijn niet meer uitneembaar.

Er wordt gekozen voor een brug wanneer één of meerdere ontbrekende tanden of kiezen vervangen moeten worden. Een brug bestaat uit twee of meerdere kronen die open ruimten opvullen tussen nog wél aanwezige tanden en kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers.

Dit zijn de tanden of kiezen aan weerszijden van de op te vullen ruimte. Het opvullen van de lege ruimte voorkomt dat tanden en kiezen scheef gaan staan en maakt normaal kauwen weer mogelijk.